Thursday, January 29, 2009

Ke Laut

Since korang sume asyik ke Laut jer pasal entry An-Nahl (Lebah).. ni aku post kan Ke Laut.. hehe...

Gambar ni di ambil masa aku+wife, mak, kakak & adik pi ambil angin petang kat Pantai Merdeka.. kira2 setengah jam perjalanan dari rumah aku...


Ramai betul orang mandi-manda...


Dari kiri :- My Wife, Kak Zakiah, Mak & Husna (adik)


Allah menjadikan malam & siang...


Indahnya ciptaan Allah utk manusia nikmati..


The Lucky Boat..


Sunset yg malu2 utk muncul...


Pemandangan dari Tanjung Dawai..


Pokok ape ntah.. agak menggerunkan.. huhu..


Aik?? gambar tersesat... hehe...
Bukit bukau yg indah dpt dilihat drpd view umah kami di Bkt Mertajam..

Dan sesungguhnya segala kesempurnaan adalah milik Allah jua... kita manusia tidak punya apa melainkan dgn apa yg Allah kurniakan & anugerahkan utk kita...

Firman Allah : "Sedikit sekali dari hamba-hamba-Ku yang bersyukur." (Surah As-Saba': 13)

Rezeki

Sempena cuti Tahun Baru Cina yg lepas, aku dan isteri sepakat utk menjemput family ke rumah kami di Berapit, Bkt Mertajam utk sedikit jamuan minum petang...

Pagi 26Jan yg lepas, dlm kul 10.30pagi kami keluar dari umah Mak utk membeli barang2 utk di masak.... Selesai membeli dalam pukul 2.00ptg kami berdua terus balik ke Berapit utk menyiapkan apa2 yg patut..

Maka bermulalah sessi masak memasak, potong memotong, cuci mencuci... Yang part cuci2 tu je la part aku.. huhu.. cuci pinggan mangkuk yg masih dlm kotak... sebabnya family aku agak besar.. klw pakai pinggan mangkuk sedia ada mmg tak cukup...

Mengikut menu yg dipersetujui... alhamdulillah.. sempat la family aku sampai dlm jam 5.30ptg.. dan makanan sempat dihidangkan.. cuma ada la 1-2 juadah yg masih in-progress utk dihabiskan....

Lambat jugak diorg sampai memandangkan 2 anak sedara aku (Najibah & Nabilah) accident (motor & kereta) ptg tu dlm jam 4ptg... dan dihantar ke Hospital Kepala Batas.. rombongan famili aku dr Kepala Batas menuju ke Bkt Mertajam terpaksa melencong ke Hosiptal terlebih dulu... huhu.. Alhamdulillah... hanya calar balar dan jari kaki Nabilah patah & dijahit....

Time tu ada yg mesej diterima "Kami mungkin tak dapat dtg sbb masih di hospital.."

Memandangkan makanan yg agak banyak disediakan..
Aku pun reply la mesej tu, "datang la lambat pun tak per.. sbb makanan banyak..."

Antara menu-menunya - Spagethi, Mee goreng, Chiken Mushroom Soup + Garlic Bread, Popia goreng, Salad buah-buahan, Air cocktail, Fresh Orange, buah tembikai, limau mandarin, dan juga bubur kacang yg mak bawak....

Antara juadah yg disediakan

Antara tetamu2 yg hadir..

Alhamdulillah.. makanan ngam-ngam.. cukup utk semua famili yg hadir.. Syukur dgn rezeki yg Allah kurniakan...

"Allahumma Baariklana feema Razaqtana Wa-Qeena 'Adzaaban-Naar"

p/s: utk kengkawan, tunggu next round yer.. masa agak suntuk. :-D

Test Power.. :P

Salam 'Alaik...

Saje mengetest power... aku tau Pojan a.k.a Kuizikel sure akan beri komen.. hehe... aku x seterror ko lg.. saje isi masa lapang di musim cuti... hehe..

Ni gambar Anisa yg senang di suruh utk berposing.. setakat ni, ini je la model yg aku ada... lenkali aku try tukar model lain plak ek.. hehe..

Anisa bersama 2 Kenari merah...

Anisa dan lego2 nye..

Hmmm...masih rasa ada yg tak kena... Oooo... patut la.. gambar aku takde plak.. kena gak selit2 kan gambar aku jugak.. hehe...

......Taraaaaaaa.......

Model2 dlm gambar ni plak - Ahmad Yasin, Wardah Sofiah & Uncle Cu Mizwar :p


Wednesday, January 28, 2009

Leisure Time

Sabtu lepas.. selepas balik dari Majlis Walimah Wan Mohd Sany Helmy (Congrats Sany!!).. Aku & wife, mak, akak & adik pi rumah kak aku kat Sg Petani.. Saje jalan2.. Anisa sibuk suruh Mak Su Iffah pi jalan2 ke umah dia..

Kami sampai pun ptg dah... juadah yg disediakan adalah nasi tomato, rendang ayam & mee goreng.. tak lama pun kami di SgPetani.. tapi sempat la si Anisa ni ajak kami naik ke bilik dia... main LEGO.. hehe..

Bukan main seronok Anisa jumpa Mak Su Iffah....

Keesokannya, mak buat bubur Asyura.. sempat la aku & wife asah skills.. hehe... saje enterprem je.. huhu... Sbb petang tu, ada program bowling dgn ex-schoolmate... wlwpun kami berdua diserang sakit perut yg tak kronik.. kami gagahkan diri jua pi main bowling kat Pacific... Bukan macam Riena, dia tak pi pun.. (saje perangat Riena ni... haha..)

Selepas berhempas pulas, inilah hasil bubur Asyura :-D


Sekitar di Pusat Bowling, Pacific, Seberang Jaya

Thanks to everybody yang sudi mengadirkan diri.. Ben & Suami & family, Diyanah, Fizah, Mael, Pait, Jibeng, MadLi dan Yatim... Anisa pun tak ketinggalan join kitorg... :-D

An-Nahl (Lebah)

Sekadar berkongsi.. gambar di atas di ambil pagi tadi pada lampu dalam rumah aku di Penang.. Actually lebah-lebah ni mula masuk ke dalam rumah ketika persiapan perkahwinan kami yang lalu...

Dan ianya masih keluar masuk rumah aku mcm umah diorg sendiri... Semalam, masa keluar rumah nak hantar my wife pi keje... ada sekelompok lebah di lampu luar rumah.. mmg banyak drpd gambar di atas.. disebabkan itu.. malam tadi, lampu di luar rumah di tutup.. dan akibatnya... lebah itu telah masuk dan 'melepak' kat lampu di dalam rumah...

'Ala kulli haal... lebah2 ini tidak menganggu kami sekeluarga.. maybe diorg saje bersiar2... even dlm bilik2 di rumah kami juga menjadi tempat mereka bersiar2..

Rasulullah saw. bersabda, “Perumpamaan orang beriman itu bagaikan lebah. Ia makan yang bersih, mengeluarkan sesuatu yang bersih, hinggap di tempat yang bersih dan tidak merusak atau mematahkan (yang dihinggapinya).” (Ahmad, Al-Hakim, dan Al-Bazzar)

Surah An Nahl (Lebah) سورة النحل adalah surat ke-16 dalam Al Qur'an. Surah ini terdiri atas 128 ayat, termasuk golongan surah Makkiyyah. Surah ini dinamakan An Nahl yang beerti lebah. Kerana di dalamnya terdapat firman Allah SWT ayat 68 yang bermaksud:

"Dan Tuhanmu mewahyukan kepada lebah".

Lebah adalah makhluk Allah yang banyak memberi manfaat dan kenikmatan kepada manusia. Ada persamaan antara madu yang dihasilkan oleh lebah dengan Al-Quran. Madu berasal dari bermacam-macam jenis bunga dan menjadi ubat bagi pelbagai penyakit manusia (refer ayat 69).

Dan Al Quran pula mengandungi intisari dari kitab-kitab yang telah diturunkan kepada Nabi-nabi zaman dahulu ditambah dengan ajaran-ajaran yang diperlukan oleh semua bangsa sepanjang masa untuk mencapai kebahagiaan dunia dan akhirat. (refer surah Yunus ayat 57 & surah Al Isra' ayat 82).

Kesimpulannya, Lebah (madu) & Al-Quran adalah penawar bagi manusia... :-)

p/s: Lebah menghasilkan madu yang manis.. Manis ke madu?? :p

Thursday, January 22, 2009

Ceritera 22-Jan-09

Alhamdulillah utk ni'mat Iman & Islam yg aku kecapi hari ini.. Penuh kesyukuran yg tak terhingga...

Hmm.. just nk kongsi pasal hari ini.. dari pagi tadi.. aku kat conference room jer... meeting tak habis2 sampai lunch time.. pastu lepas lunch siapkan keje cepat2... sbb nk balik rumah mertua kejap.. singgah nak amik album gambar kawin kat Bangi nk bawak balik utk tatapan family di Penang...

So, aku balik keje sharp 5.30pm tadi... huhu.. terus singgah kat Petronas Kesas di depan Proton Edar tu... solat Asar, isi angin tayar kete & topup touchNgo.. pastu gerak ke depan skit isi minyak kat Shell... (hehe... dah terbiasa dgn Shell)..

Pastu aku terus gerak ke Bangi ikut Kesas & masuk LDP menghala ker SgBesi... Tapi pelik skit.. jalan clear hari ni.. tak jem mcm selalu.. tambah tolak aku berenti stesen minyak td.. dlm 6.30 lebih dah boleh sampai bangi.. Smapi umah, pintu tak kunci.. mak abah tak de kat hall... Naim (son of Deqan & Nazim) & Amiir (son of Arwah Kak Nora) tgh tgk TV.. Aku pun tumpang sekaki layan Cartoons..

Amiir : Pak Njang.. mane Anjang (my wife)?
Aku : Anjang tak de..
Amiir : Ooo.. Anjang keje...

Soalan ni kira ok gak.. baik skit dr anak buah aku Anisa.. Masa ni aku kat Penang..

Anisa : Paksu, where is your friend?
Aku : Who is my friend?
Anisa : Maksu Iffah la..
Aku : (dalam hati - tu bini aku la.. bukan kawan aku... huhu.. :p)

Hehe.. ter-melalut plak...

Tak lama pastu, dh nak maghrib baru jumpa mak abah.. mak sediakan hidangan berbuka puasa utk abah.. aku pun join sekaki temankan abah berbuka.. hoho... rezeki jgn ditolak kan?? :p

Selesai makan, aku terus solat maghrib.. pastu lepak2 kejap dlm bilik sorg2.. huhu.. sempat tgk berita jap.. agak2 dh boring.. (10 minit jer pun..) terus turun bawah sekali dgn album gambar.... tak reti den nk dok sorg2 kat atas umah.. biasanya mesti ada sape tlg teman aku borak2.. huhu...

Turun bawah, abah tgh tgk berita.. aku pun tumpang sekaki... pastu tgk jam dah dekat kul 9pm... hmm.. barang2 tak packing lg utk aku balik kampung esok mlm... maka dgn penuh beradab, aku pun mintak izin kat mak abah nk balik ke sarang aku... (haha.. tak habis2 mempoyokan diri...)

Maka pulanglah aku keseorangan dari Bangi menuju ke Wangsa Maju.. Sambil2 tu dgr kupasan buku kat ikimfm... Tajuk buku tersebut oleh "Ku Temui Jalan Pulang" oleh UmmiRoses (Raudhatus-Sakinah)... Mengupas kisah puteri2 bermasalah yg ditempatkan di Raudhatus-Sakinah, JIM.. antaranya terlibat dgn arak, zina, blackmetal dll... dan alhamdulillah mereka dah temui jalan pulang dgn usaha Raudhatus-Sakinah dan dgn izin Allah..

Ada disebut dlm sesi soal jawab tersebut Raudhatus-Sakinah, mereka masih memerlukan sukarelawan dlm bidang masing2 secara tidak berbayar.. sesiapa yg berkesempatan @ ada minat dgn perkara2 ini, boleh la hubungi Raudhatus-Sakinah..

Leka dgr diskusi di ikimfm tu, sedar tak sedar dlm kul 9.40 aku sampai umah.. Masuk je pintu, akak aku tgh mkn KFC?????

Aku : KFC tu beli ke ofis bagi?
Akak : Ofis bagi....
Aku : OK... (diam)

Pastu akak aku reserve utk aku skit.. (padahal dh mkn td kat umah mak abah).. pastu aku pun tak tolak la rezeki since akak aku tak keluarkan duit beli KFC tu.. Tapi, tgh mkn2 tu.. rasa aku mcm tgh mkn daging rakyat Palestin.. entah kenapa terpikir camtu.. membantutkan selera aku.. mkn pun ala kadar jer.. huhu..

Hmm.. tak kisah la KFC tu ada share Malaysia ke tak ker, tp US/ISrael tak dapat ke saham Branding diorg?.. Entah la, masing2 punya decision la kan.. Sebaik2nya, klw tak de mudharat klw kita tak makan.. maka mujahadah la skit utk tak beli barangan2 boikot utk bersama2 memberi sokongan yg tak seberapa kpd rakyat Palestin..

Antara point aku utk kawan2... fikirlah & berbalik pd Maqasid Syariah & maslahah semasa.. dan pada waktu ini, buang yg syubhah serta letakkan priority melebihi kehendak kita..

Hadis Sahih, dalam Hadis 40 riwayat Imam Nawawi :
"Da'a ma yaribuka ila ma la yaribuka"
"Tinggalkan apa yg kamu ragu kpd apa yg kamu tidak ragu"


Moga Allah 'melihat' usaha kita yg tak seberapa ini.. Selebihnya hanya Allah yg mampu menilai...

Wallahu ta'ala A'lam..

Saturday, January 17, 2009

Outdoor in Bangi & Penang

Salam....

Just to share some of our photos...

Outdoor in Bangi, Selangor, 20Dec2008 (22 Zulhijjah 1429H)....

video

Outdoor in Kepala Batas, Penang, 28Dec2008 (30 Zulhijjah 1429H)....

video

Friday, January 16, 2009

"Flashback"

Bismillahi walhamdulillah..

Nampak gaya nya minggu kali ini pun aku spend time kat umah in-law.. Sebab my wife just finish kursus dia kat Melaka.. Isnin lepas aku pi hantar kat Bandar Melaka... Khamis lepas my wife balik & terus dok bangi.. Aku plak tak kisah... ok jer dok mana2 pun.. hehe..

Sambil2 melepak kat umah ni.. aku teringat kisah lama pada 2004 yg lalu.. Aku pernah jejakkan kaki ke rumah my parent-in-law ni for the 1st time... time tu waktu raya puasa hujung tahun 2004..

Aku & kawan2 masa tu konvoi raya ke open house Shifa'... pastu jumpa deqan & her partner kat sana.. tup2 deqan ajak pi beraya ke umahnya secara ad-hoc.. kitorg pun pasal makan punya hal.. terus ON jer & pi ke Teras Jernang.. huhu..

At that time, deqan hidangkan makaroni goreng pedas.. bukan Rona Roni Makaroni ek.. huhu.. Kebetulan sweet sour spicy la hidangannye.. mmg kena dgn selera aku.. bertambah2 jugak la aku mkn.. hehe.. Aku asyik ckp sedap jer.. selalu sakat deqan ckp nk pi umah dia makan makaroni goreng pedas.. Tapi deqan ckp bukan dia yg masak.. dia ckp adik dia Iffah yg masak.. Tak kira la.. yg ptg aku suke sbb sedap.. huhu...

Time tu akak deqan yg sulung (Along) baru je deliver baby.. namanya Zulfa.. sempat gak aku pegang baby tu di ribaan aku... (macam poyo jer.. haha)..

Pastu hujung thn 2005 plak aku dtg skali lg ke umah parent-in-law aku sbb deqan kawin dgn Syed Nazim.. 1 of my senior kat UIA.. kawan gak la.. sbb dia boss dlm EMS Society kat kampus dulu.. huhu.. Pastu aku tak pernah2 dtg dah.. Sebab aku cuma kenal Deqan & husband dia jer Nazim... yg lain2 tak sempat nak berkenalan.. klw tak dh lama dah aku kawin... Muahaha.. (hehe.. terover plak..)

Dan... sampai la detik yg menemukan aku dgn mak ayah mertua face to face pada Ramadhan 2008 ... dan kedatangan aku kali ke-3 ni adalah paling bermakna.. dan skrg boleh dikatakan aku selalu dtg & kdg2 overnite kat sini..

Hmm.. siapa sangka.. sumenye telah diaturkan oleh Allah Rabbul Jalil.. Dia lebih mengetahui segala2nya.. dan Perancang atas setiap sesuatu.. :-)

Dan makaroni yg aku kata sedap tu rupanya telah dimasak oleh Iffah (skrg dh jadi my wife...) Pastu baby yg aku riba tu telah menjadi anak buah aku skrg.. dah 4 tahun pun.. hehe..

'Ala kulli haal, aku syukur atas segala ni'mat yg Allah kurniakan.. rasa kerdil sgt klw nk bandingkan dgn apa yg Allah dah aturkan dlm hidup aku ni.. huhu..

Alhamdulillah yg tak terhingga... :-)

P/s: Hepi2 gak tapi jgn lupa doa utk Umat Islam di Gaza..

"Allahummansuril Islam wal-Muslimin Wal-Mujahideena Fi-Falestin Wa-fi-Kulli Makaan Wa fi-kulli Zaman.."

Friday, January 9, 2009

To Pojan (Kuizikel)

Salam.. ini spesel utk ko Pojan yg demanding.. haha.. Aku ni malas sebenarnya nk upload gambar bnyk2.. x larat den nk menunggu dia upload... lotih pakcik... Huhu..

K, tgk lah puas2... enjoy it.!! :D


Thursday, January 8, 2009

Tahun Baru 2009M & 1430H

Salaamun 'Alaiyk...

Bismillahirrahmaanirrahim...

Selepas beberapa lama tak mengupdate blog yg hampier bersarang ni... entah kenape mood utk mengarang entry menurun... dan malam ni aku mendapat kekuatan utk memulakan langkah utk meng-WAR2kan entry yg pertama di tahun 2009M & 1430H... Bukan War.. bukan juga Mizwar... Bercakap pasal War... seperti kita sedia maklum.. Perihal Gaza-Palestin-Israel-US... Semua ini membuatkn kita bingit telinga & sakit mata memandang atas segala kerosakan yg berlaku terhadap Palestin oleh sifat rakus Israel..

Firman Allah : "Wa-Lan Tardho 'Angkal-Yahudu Wa-Lan Nasoro Hatta Tattabi'a Millatahum'"
Maksud : Dan tidak sekali-kali Yahudi akan redha pada kamu juga Nasrani(Kristian) sehinggalah kamu mengikut agama mereka... (Al-Baqarah:120)


Dan merujuk kpd perkara itu.. ayuhlah kita memulakan langkah utk memboikot produk2 dari US / Israel.. Semalam aku tersentak dgn ajakan sorg teman sepejabat utk memboikot... dah lama aku tinggalkan dunia memboikot sejak dr zaman kampus.. ajakan beliau membuka semangat baru.. utk cuba sedaya upaya melakukan sumbangan & pengorbanan sebesar kuman utk memboikot..

Dan dgn ini, suka utk aku kongsi senarai barangan itu.. dan kebetulan buka blog Nadey.. dia dah senarai kan barangan2 tu : Senarai Barangan Utk DiBoikot

QUNUT NAZILAH lebih afdhal dibaca pada rakaat terakhir witir di sepertiga malam :-

Allahumma A'izzatal Islam wal Muslimin,
wa Adzillassyirka wal Musyrikin...
Ya Allah, tinggikanlah Islam dan Kaum Muslimin,
dan rendahkanlah Syirik dan Kaum Musyrikin...

Allahummansur Islam wal Muslimin,
wa ahliki kafarata wal kaafirin...
Ya Allah, tolonglah Islam dan Kaum Muslimin,
dan kalahkanlah Kekafiran dan Kaum Kafirin...

Allahummansur ikhwanana mujahidina fi FALESTIN...
Allahummansur ikhwanana mujahidina fi AFGHANISTAN...
Allahummansur ikhwanana mujahidina fi KHASMIR...
Allahummansur ikhwanana mujahidina fi kulli makan fi kulli zaman...

Allahumma ahliki minal YAHUDI, wasyuyuu'ina, wamalaaaihim...
Ya Allah kalahkanlah mereka semua dari golongan YAHUDI dan kuncu2nya...

Allahumma ya munazzilal Kitab,
Unzila 'alaihimul 'adzab...
Ya Allah yang menurunkan Kitab,
Turunkanlah kepada musuh2-Mu ADZAB...

Allahumma anzulzilhum zilzalan syadida,
Wamumazziquhum kulla Mumazziq...
Ya Allah, goncangkanlah mereka dengan goncangan yg sedahsyat-dahsyatnya,
Koyakkanlah mereka dengan koyakan yang dahsyat...


Semoga Allah perkenan kan Du'a kita semua insyaAllah... Dan semoga Allah membantu & memberi kekuatan kpd Umat Islam... Semoga tahun baru ini menjadi pengakhiran kepada kesengsaraan Al-Quds... Kiblat Umat Islam yg Pertama..

Selamat tahun Baru 1430H & 2009M...

Al-Aqsa
Jauhku melihat sayup pemandangan
Hilang senda tawa pilu perasaan
Jantungku berdegup semakin kencang
Darahku mengalir bagai air pasang

Jauh di seberang pasir sahara
Islamku tertindas sehari-harian
Satu bangsa bongkak berjiwa haiwan
Semogakan turun kutukan Tuhan

(chorus)

Al-Aqsa..Al-Aqsa..air matamu berderai
Al-Aqsa..Al-Aqsa..air matamu berderai

Duhai Al-Aqsa kurindu padamu
Duhai Al-Aqsa kusayang padamu
Engkaulah kiblatku yang pertama
Lambang keagungan Islam yang mulia

Kali pertama engkau dibebaskan
Oleh Salahuddin di zaman yang silam
Namun hari ini kau kan terkurung lagi
Siapa pula kan memerdekakan

(chorus)

Bangunlah bangunlah dari mimpimu
Berkurun lamanya kita terbuai
Ayuhlah...ayuhlah kita bersatu
Pertarungan ini belum selesai

Wahai umat Islam di seluruh dunia
Janganlah kita asyik bercakaran
Sekiranya kita asyik bercakaran
Musuh tersenyum bertepuk tangan

(chorus)