Wednesday, December 30, 2009

Berjalanlah tanpa henti...

Pagi ini
Aku masih di sini
Mempersiapkan diri
Menghitung hari
Menghitung janji
Agar aku tak mungkiri

Waktu ini
Aku masih di sini
Tidak berganjak walau sekaki
Malas atau rajin pun aku tak pasti
Tapi aku harus pergi
Persiapan belum selesai lagi

Ketika ini
Aku masih di sini
Kakiku masih belum berdiri
Badanku masih bersandar di sofa ini
Hatta jari jemariku masih rancak lagi
Aku perlu kuatkan diri

Hari ini
Hari terakhir untuk tahun ini
Tahun yang bakal berlalu pergi
Sepanjang setahun tersemat di hati
Menjelma tahun baru sekali lagi
Mengharap hidup seindah ceria pagi

Apapun yang terjadi
Berjalanlah tanpa henti...

daaa!!!!
Selamat Tahun Baru 2010...
selepas menjelma Tahun Baru Hijrah...
Moga yang terbaik mengiringi kita selalu....
AMEEN!!!

Monday, December 21, 2009

Wedding + Anniversary!!!

11.12.09
Aku mengambil keputusan untuk ke majlis Akad Nikah Amir (dgn jemputan) berseorangan sbb wife aku keje, jadinya aku just shot apa yg patut sepanjang perjalanan majlis... Selesai majlis, Amir suka2 hati melantik aku jadi OP dia (read : official photographer) dan booked aku utk majlisnya pada 20.12...

Sepanjang aku shoot, tak ada specific person yang instruct Amir & Saniah utk pose itu & ini... Maka, aku pun dengan selamba suruh la dia pose itu & ini... tapi sikit2 jer la memandangkan aku tak pernah lg shoot gambar pengantin secara serious mcm ni...

Anyway, ni serba sedikit gambar tersebut...

DSC_1382
size gambar yg agak besar, gmbr sedikit terpotong..

Aku lagi suka klw pasangan Akad Nikah kat Masjid, selain 'membina masjid', ruang tempat photographer bergerak pun senang utk ambil sudut2 yg menarik...

Riang Ria
size gambar yg agak besar, gmbr sedikit terpotong..

Antara shot yg aku suka, sebab pengantin nampak selesa & tidak kaku...

Amir & Saniah

Gambar kat atas ni Amir masih agak kaku dan segan2 utk pose...

Click for more photos on Amir & Saniah

12.12.09
Aku attend Majlis kawan aku Ismail Rafek di sebelah pihak perempuan... Aku tak dpt join majlis di pihak lelaki sebab clash dgn majlis lain... Kebetulan, kami sampai serentak dgn rombongan pengantin, maka aku pun terus jer shoot gambar2 menarik diorg...

DSC_1549

I like this photo, nampak mcm Cik Kamera itu sedang preview gambar yg dia baru ambil...

Bisikan Asmara :D
size gambar yg agak besar, gmbr sedikit terpotong..

Ini pun gambar curi di sebalik bunga-bungaan... Apapun congrats Mael & Didie...

Click for more photos on Mael & Didie

18.12.2009
Majlis Akad Nikah sedara jauh, Adhara & Afida bersama pasangan masing2... tapi aku & wife merangkap OP lebih fokus kepada Adhara memandangkan Afida ada kawannya yg shoot utk dia & partner...

Sebelum majlis bermula, aku & wife ambik gambar solo dia kat dlm bilik...

DSC_0860

DSC_0857
Photo by Mrs. Mizwar

Selesai majlis akad yg hampir2 jam 12 malam... Alhamdulillah selesai dgn sempurna... Tahniah utk Adhara+Gee & Afida+Musa...

DSC_1201

19.12.09
Keesokan hari nya, sakit2 badan shoot diorg mlm tu blum hilang... sesekali fikir, susah jugak klw ada komitment macam ni... bila dah janji dgn org, wlw malas, segan, sakit, tak larat mcmana sekalipun... kita terpaksa juga lakukan dgn sepenuh hati... Alhamdulillah aku & wife dapat berganti2... sekali dah seronok shoot, hilang segala penat... :)

DSC_0023

Kami tak ke outdoor yg jauh2... hanya guna 'props' yg ada sekitar rumah... memandangkn ramai tetamu, sedara mara, kawan2 yg dtg berjumpa pengantin... jadi dah lewat sangat utk ke tempat2 menarik yg jauh2...

Gee & Dara
Photo by Mrs. Mizwar

Click for more photos on Dara & Gee

20.12.09
Seperti yang dijanjikan dgn Amir, wlwpun penat sehari semalam sebelum tu masih ada, aku & wife ON juga utk ke Majlis Amir & merangkap OP dia... Alhamdulillah, seronok jumpa kawan2 yg lain... dah lama tak jumpa... at da moment, let me share our outdoor ptg tu...

Amir & Saniah
size gambar yg agak besar, gmbr sedikit terpotong..
Photo by Mrs. Mizwar

Aku suka shoot kat tempat ni... nice view & nice location though...

Merenung masa depan...

Utk shoot ini, memerlukan kekuatan fizikal.. apatah lg dgn situasi aku yg luar biasa skrg ni... sampai ramai yg tak dpt recognize aku... sungguh sadis... huhu...

Masih lg jauh...

In the eyes of ants... best gak... my favourite angle.... :) Anyway, utk gambar outdoor Amir & Saniah... masih lg in progress... mode malas+letih blom lg habis...

Apapun, great experience during the weekends... Thank to my wife as well... great to have the same hobby & passion in this field... :)

p/s: saya budak baru belajar.. mohon diberi tunjuk ajar...

FINALLY : HaPPy 1st AnnIVer$aRY to ME & WIFE...!!! Pengalaman berharga sepanjang 1 tahun... juga 1 lembaran baru utk kami selepas setahun bersama... Semoga diberkati Allah, usia perhubungan kami ini... AMeen... :)

Wednesday, December 16, 2009

Di Ambang 1 Muharam 1431

Salam 'Alaiyk...

Aku sekadar berkongsi bersempena dgn 1 Muharam yg bakal menjelang esok (18-Dec-09)...

Hari Quote Sedunia...

Imam Ghazali pesan dalam Ihya` Ulumiddin bab al-Suhbat (persahabatan), pilihlah teman berasaskan kriteria, ilmu, berakhlak mulia , dermawan agar kau terbimbing. Pastikan anak2 kita dipandu kepada kebaikan supaya kita selamat dunia & akhirat.
(diambil dari FB Ust Zahazan)

“Brgsiapa yg menghilangkn satu kesulitan seseorg di dunia nescaya Allah akan melepaskan kesulitannya pd hari kiamat. Brgsiapa memudahkan urusan seorg saudaranya di dunia nescaya Allah akan permudahkan urusannya di dunia & akhirat. Dan brgsiapa menyembunyikan aib seorg muslim di dunia nescaya Allah akan menutup aibnya di dunia & akhirat. Dan Allah akan sentiasa menolong hambaNya selama mana mereka selalu menolong saudaranya.” (Riwayat ImamMuslim)

"Saya amat simpati dengan tindakan yang menampakkan kejahilan, bahawa membaca identity berdasarkan ramalan horoskop ini adalah perkara yg mendekati syirik kepada Allah" - Ustaz Zahazan (diambil dari FB beliau)

Salam Ma'al Hijrah 1431.. moga satu lembaran terbentang utk kita semua jika dipanjangkn umur, diberikan kesihatan, dikurniakan kesempatan utk beramal, diberikan keberkatan utk setiap amalan & tingkah laku seharian... Ameen...

"Ya Rabb, berilah kami kekuatan Iman & hati dlm menghadapi hari2 mendatang..."

Monday, December 14, 2009

KeranaMU

KeranaMU
Aku masih disini
Aku berjalan pada hari ini
Aku melangkah penuh pasti
Aku tidak ragu-ragu lagi

KeranaMU
Aku tidak risau lagi
Aku akan meyusun tari
Aku mesti bangkit kembali
Aku berpegang pada janji

KeranaMU
Aku mesti berani
Aku berpijak pada paksi
Aku tidak teragak-agak lagi
Aku akan terus meyakini

KeranaMU
Aku pasti kembali
Aku kembali suatu hari nanti
Aku kembali pada yg hakiki
Aku pergi menuju abadi

Let's visit : My Photos

Monday, December 7, 2009

Jln2 Pantai Timur (Part 2)

Salam 'Alaiyk....

...sambungan J2PT (Part 2)....

28.11.09
Selepas selesai solat subuh dan bersarapan... kami bersiap2 utk ke rumah Tok Ma (mertua arwah K.Nora) di Pasir Tumboh... kami lunch kat sana... dan aktiviti berposing tidak ketinggalan bagaikan berada di rumah sendiri.. hehe...

...sessi makan2 & posing2....

Selepas bertolak dari umah Tok Ma, kami berpecah... ada yg jln2 ke Rantau Panjang.. ada yg terus balik Chalet utk siapkn hantaran, dan kami ke pasaraya PKT (klw x silap)... membeli beberapa barangan utk touch-up terakhir... kemudian kami pun balik ke Chalet...

boring tunggu kaum ibu shopping, kita snip snap dulu apa yg patut...

Muadz kena tinggal... cubaan aku memujuk berjaya!!

hujan yg lebat telah berhenti... time ni tak banjir lg...

To make it short, ptg tu aktiviti ke Pantai Irama yg tak sampai 5minit dr Chalet... let the photos tell the story...

...klw takut dilambung ombak...
jgn lah berjalan menuju ke pantai...

...the girls in the family...

Deqan control Cun...

Along & A.Mahiz
Zulfa & Muadz

-N Family-
Nazim & Najihan
Naim, Najya, Nijad

20 sen!!! wajib enterprem...

selesai aktiviti kat pantai,
aktiviti membantai pulak didahulukan... :D

Pastu kami pun pulang ke chalet utk bersiap2.. selepas maghrib, kami pun bertolak ke rumah pengantin di Bachok... sedikit sebanyak photo sebagai tanda kasih pada flash yg kami ambil kat Kepala Batas tempohari... huhuhu... As amatur photographer, apa2 yg tak sedap di mata tu... pejam2 kan lah yer.... :-D

Helmi yg berdebar2 di saat2 bergelar suami...

Cincin tunang & nikah disarungkan

Tahniah Helmi & Nur... (Bukan Nur Amina)

part of the family yg pantang dicabar,
wajib enterprem.... hehe...

pertandingan cincin sape lagi mahal....

pose wajib utk pngantin...

kekeringan idea...

Atlast, 2 photographers yg TAK bertauliah,
harap2 tak kena tangkap lah yer... huhu

Selesai makan2 & bergambar, kami pun balik ke Chalet & ZZZZzzzzzz....

p/s: sebelum kami ke bilik pngantin, aku, Deqan & Nazim sesat cari bilik... sesuka hati jer pi naik atas rumah org, tgk2 tak ada sape2 pun... memandai jer panjat tangga umah org.... haha...

29.11.09
Bersarapan di rumah pngantin perempuan... kemudian terus menyusuri jalan ke Besut (sempadan jer dgn Bachok ni) utk ke Seberang Takir rumah Ayah Teh Mat.... kami lunch kat situ sebelum bertolak balik melaui Kuantan... sempat la singgah membeli kopok lekor & kopok kering kat sempadan Kuantan-Kemaman....

posing kat umah Ayah Teh Mat...
"Kami yakin dgn Aura-Kami-Sendiri...
Anda pula bila lagi??" haha...

...Baby sitter bergerak...

Kesimpulannya... kami sampai Bangi lebih kurang jam 1.00pg... sebelum tido, TERPAKSA dinner dulu sbb tak singgah R&R tadi - ramai org... terpaksa dinner ya, sbb tak singgah R&R... so, tak la rasa bersalah sgt... huhu...

That's all about Jalan2 Pantai Timur.... moga dapat ke sana lagi... (klw bleh tak nak naik kete. dah... huhu..)

Wednesday, December 2, 2009

Jln2 Pantai Timur (Part 1)

Salam 'Alaiyk...

Rasanya skrg mood aku utk berblogging dah menurun... bukannya kekeringan idea, tapi tiada kekuatan untuk menaip dgn jayanya... nk berkongsi gambar yang di-shoot pun malas nk upload... lgpun facebook dah ada... dan lagi mesra pengguna utk upload banyak2 sekaligus kat sana... ish, tetiba rasa mood skema pulak... maybe penat travel tak habis lagi... huhu...

26.11.09
Jam 4pagi bersiap2 utk bertolak, wife siapkn sarapan ringkas... dlm 5.30pg bertolak ke KepalaBatas... terpaksa patah balik sbb tertinggal flash kamera kat umah mak... (mmg kena balik sbb nk shoot wedding Helmi-Nur nikah...) sampai sana Solat Subuh & jam 6.30pg kami bergerak demi untuk negara.... melawan siapakah musuh durjana... menuju ke PLUS... lebih kurang jam 10.30pg kami sampai PJ singgah rumah kak zue atas urusan bisnes... Selesai kat PJ kami bergerak ke destinasi lain sebelum bergegas ke Bangi... dan kami sampai di sana jam 2.ooptg lebih kurang... apa lg?? isi perut la... huhu...

Kemudian selepas Asar, aku,wife & mak ke Nilai pulak sebagai persiapan terakhir... exit jer Tol Bangi... jeng.. jeng.. jeng.. jalan jem... pikir punya pikir, dan selepas mendapat nasihat dari Along, (dia Along dan nak tolong... hehe..) kami pun exit Bandar Putra Mahkota ikut jalan dalam ke Nilai... rupa2nya dekat jer... cepat2 beli apa yg patut & terus balik Bangi...

After maghrib pulak, kami ke Warta utk beli barangan dapur utk Beriyani Glu utk Raya esoknya... hampir2 kul 10mlm balik ke rumah & terus tido... dah rasa lemau badan since awal pagi sampai mlm...

27.11.09
Allahu Akbar... Allahu Akbar... Allahu Akbar... Wa-Lillaahil-hamd... Seperti biasa, bangun pagi... solat Subuh, online kejap sambil tunggu nk siap2 utk Solat Sunat 'Eidul-Adha... wlwpun awal, kami 2 org gak yg last sekali ke Masjid... yang tak bestnya depan saf aku tu ada seorang bapa bersama 2 anak perempuan & seorang anak lelaki... Kanak2 itu agak bermain2 & agak mengganggu kosentrasi minda aku seawal takbir pertama sehingga lah selesai khutbah... bagus juga bawa anak2 kecil ke masjid utk menghayati hari2 kemenangan dlm Islam... cuma mungkin pemantauan yg menepati piawaian agar tidak mengganggu jemaah lain... (even membaca Quran dan mengganggu org solat pun tidak dibenarkan... apatah lagi gangguan2 lain..) Wallahua'lam... maybe I'm wrong.... anyway, Alhamdulillah selesai jugak berjemaah pagi raya tu... dan balik ke rumah utk juadah di pagi raya -Beriyani Glu- glu tu aku tambah2 sendiri jer... hehe...

makan ala kadar jer... petua jaga badan... hoho...

Sedikit info utk dikongsi... aku dpt tahu sewaktu muda2 dulu.. skrg pun masih remaja... hehe...

Menjamah makanan sebelum/selepas keluar...

Ia berdasarkan hadith dari Anas Bin Malik yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari yang menyebut : "Nabi SAW tidak keluar di pagi hari raya 'Eidul fitri sehinggalah Nabi SAW menjamah beberapa biji kurma..."

Dari ‘Abdullah bin Buraidah berkata: “Nabi tidak keluar pada 'Eidul Fitri sehingga makan terlebih dahulu. Adapun pada 'Eidul Adha, maka beliau tidak makan sehingga pulang dan makan dari daging korban sembelihannya.” (Hasan, Riwayat Tirmidzi, Ibnu Majah, Ad-Darimi dan Ahmad)

Dari ‘Abdullah bin Buraidah, dari ayahnya, ia berkata :-

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ -صلى الله عليه وسلم- لاَ يَغْدُو يَوْمَ الْفِطْرِ حَتَّى يَأْكُلَ وَلاَ يَأْكُلُ يَوْمَ الأَضْحَى حَتَّى يَرْجِعَ فَيَأْكُلَ مِنْ أُضْحِيَّتِهِ

“Rasulullah s.a.w biasa berangkat solat ‘Eid pada hari 'Eidul Fitri dan beliau makan terlebih dahulu. Sedangkan pada hari 'Eidul Adha, beliau tidak makan lebih dulu kecuali setelah pulang dari solat ‘Eid baru beliau menyantap hasil qurbannya.”

-HR. Ahmad 5/352. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa hadits ini hasan.-

Selepas balik dr Masjid, perbualan antara MIL & menantunya... :D

Mak Bangi : Muhd 1st time beraya jauh dgn mak penang kan?
Aku : 2nd time, 1st time masa Mak pi haji... (huhu - dlm hati...)
Mak Bangi : Yang tu tak kira la... (exceptional case...)

Huhu... begitu lah apa yg anda baca... consider 1st time jugak la aku beraya di perantauan (sblm ni masa mak pi haji aku solat sunat raya Haji di masjid UIA)...

"Di pagi raya... terkenang daku kepada si dia..." huhu....

Selesai makan apa yg patut... bermulalah aktiviti bersiap2 utk bertolak ke Bachok, Kelantan... dengan berbekalkan nasi Beriyani & 5 biji kereta... maka meluncurlah jet-ski kereta kami menuju ke destinasi... dgn bantu GPS-Gamin... I follow jer...

...sambil2 tu snap2 la apa yg patut...
memikirkan ciptaan terindah dariNYA

Sebab aku dok berlunjuq kaki ja dgn posh bag yg sedia ada... huhu... TQ A.Mahiz sebab tabah & kental drive dari Bangi ke Pantai Irama (chalet tempat kami menginap)... tambah tolak perjalanan... kami sampai dgn jayanya dlm jam 9mlm... Alhamdulillah... safe journey!!... Pastu sempat lagi switch on tv setiap bilik layan Nur Kasih final episod, itu pun tinggal lg setengah jam... boleh la... haha... Kemudian mkn mlm... kendiri & ZZZzzz.....

"welcome to Bachok"

...to be continued... (tunggu episod seterusnya)

Tuesday, November 17, 2009

Di Ambang 10Zulhijjah

Salam 'Alaiyk....

Selamat menunaikan ibadah haji.... utk Abg Faizal & Kak Ija... yg telah berangkat pada 14-Nov lepas dari Kelana Jaya.. meninggalkan Muhammad, Amiir & 'Ali... moga mereka menjadi anak2 yg baik sepeninggalan Babah & Mak ke Tanah Suci....

Dan juga Aiman & Asma' yang telah berangkat pada 17-Nov dari Jordan menaiki bas... kata mengambil masa 1 hari perjalanan... juga meninggalkan Asiah 'Awatiff di rumah ammu - sahabat Ummi & Abah...

(Source: Lufiasism)

Moga mereka dipermudahkan dgn segala urusan Haji di Tanah Haram... dan beroleh haji yang mabrur & maqbuleen...

Semoga selamat pergi dan selamat pulang... kami mendoakan yg baik2 sahaja...

Tidak lupa juga, moga sempurna segala urusan Haji Badal utk Allahyarham Ayah utk tahun ini setelah sekian lama tertangguh...

Moga beroleh kesempatan utk giliran kami pula sedikit masa nanti... InsyaAllah... Ameen...

Wednesday, November 11, 2009

Buntu Lagi??

Salam 'Alayik...

Sorry to share this... I received this email regarding my post last month 'Buntu/Bantu' :-

"Subject : Losing my religion..

Hati dan jiwa aku masih x tenang. Aku masih x jumpa kebahagiaan dgn bini aku. Aku rasa keseorangan dan kesunyian skrg. Apa harus aku buat? Kalau ko nk bgtahu suruh ingat Tuhan semua, save it coz I know that upfront but I’m not ready moving towards that path yet.

Please assist. TQ."

Based on this email... which I dunt know how to help... I have no idea at all.. seriously... what should I say to him? what is the good advice?

Hmmmm....... masih lagi buntu...

Sunday, November 8, 2009

Miss Your Life??

Salam 'Alaiyk..

Yes... I miss my blog... miss my 'karya'... tapi buat masa ni idea tidak mengalir seperti kebiasaan.. dan lately mmg tak teruja nak update... and so many things happen in life... ada org kata Life Is Short.. Hidup cuma sekali... dan bermacam2 lg... Alhamdulillah aku masih lagi di sini... dan yang indah2 mengiringi... sesekali digigit semut... tanda kasihNYA :-)

Last 2 weeks, aku balik Bangi.. bertolak seawal 6pagi.. sampai KL pusing sana sini... celebrate birthday Alya yg ke 10thn.. sampai bangi pun dah malam... dan esoknya Ahad 8pm.. kitorg bertolak balik ke Penang... rasa mcm dekat jer... tapi itulah kehidupan... ke sana ke sini ikut rentak hati... kdg2 plan, kdg2 tidak... ikut langkah kaki..

Minggu lepas balik umah mak kat kampung... alhamdulillah dapat menjamu laksa yang sudah tersedia... kadang2 bila Allah ilhamkan nak mkn sesuatu... Allah Maha Pemberi Rezeki 'hidangkan' juadah itu... samada syukur atau tidak...

"Dan sedikit sekali dari hamba-hambaKu yang bersyukur". (Saba’:13)

Sabtu lepas, kesempatan menonton Majalah3 dgn wife, mak & adik... melihat ketabahan hati Umaisarah yg terperangkap di dlm hutan selama 19hari... Subhanallah... kagum dgn motivasi diri yg ada pada beliau.... minum air sungai sambil membayangkan makanan yg enak2... dan bermacam2 kesusahan yang dialami... dan Allah permudahkan jalan beliau utk terus hidup.. Alhamdulillah..

Begitulah kehidupan... lain org lain ujiannya... hanya hikmah dari Allah membezakan ujian itu... dan kadang2 kesenangan boleh menjadi racun yang tidak kurang bisanya... hanya yang bijak mengemudi berjaya mencari penawarnya...

Dan sekarang bermacam2 isu/kes/cerita/gejala timbul di ruangan berita di tv.... samada isu sosial, agama mahupun politik... sekali skala timbul rasa bosan utk mengambil tahu... dan buat2 tak tahu... kerana tak ingin tahu... tetapi perlu tahu... kerana ianya 'part of life'....

Secara ringkas mengenai sesuatu topic... apa jua kehilafan.. selagi ianya tidak bersifat "qat'ie"... hanya sekadar isu cabang/furu'... maka laluilah dgn rasa tenang... berlapang dada (tasammuh) pada perkara yg tidak dipersetujui... dan bekerjasama pada perkara yg dipersetujui... alangkah indahnya hidup ini.... lagikan pula berbeza pendapat adalah rahmat... nampak cantik jika 'fabrik' itu gayakan dgn penuh adab dan kena caranya... sesekali bersifat mulia memuliakan sesama muslim... itu lebih aula rasanya... just my 2 cent...

Kerana kehidupan adalah realiti utk kita bersyukur kerana menjadi hambaNya yang bernama manusia... dan kejadian kita sudah pasti tidak sia-sia...

"Dan tidak Aku jadikan Jin dan Manusia itu kecuali untuk beribadah". (Ad-Dzaariyat:56)

Thursday, October 29, 2009

Promo!!!

Salam 'Alayik...

Lama jugak pikir... selepas habis pikir... maka Teratak yang kosong 'itu'... telah pun berjaya diupdatekan.. Moga usaha sambil2an ini mendapat keberkatan dariNYA... InsyaAllah, AMEEN.

Utk sape2 yg sudi.. jengoklah ke Teratak BARU kami... :-)

Jumpa di 'sana'!!! hehe...

Tuesday, October 20, 2009

Snip Snap

Salam 'Alaiyk....

Semalam aku keluar pi pekan Kepala Batas... ada hajat yang ingin ditunaikan.... tapi ada aral melintang pulak... end up gi Pasar beli udang & ayam... pastu terus balik rumah...

On da way balik tu... sambil2 drive tu tetiba hati terdetik nak pi jalan2.... since aku tak suke sangat beriya gi jauh2... dah tu plak dgn kesuntukan masa.... maka aku pun pikir nak pi jalan2 tasik... ingat KL je ke ada Tasik Titiwangsa... kat sini pun ada... aku pun terpikir nak pi Tasik Mengkuang Dem.. tapi balik umah aku tak de la nk bgtau wife aku lagi... kang last minit tak dapat pi.. kuciwa plak dia.. so, aku diam2 jer la dulu...

Then dlm lepas Asar aku dpt sms dr seseorg...
"Jom jalan2 Tasik Mengkuang nak petang ni??" bunyi sms tu mcm ni la..
"Jln2 je ke?" Aku pun buat2 jual mahal...
"Jogging ke tangkap gambar ke" si dia balas...
"Jln je lah" Aku reply... (niat di hati nk jogging, tapi kasut kena beli baru... huhu)

Lepas dapat sms tu... kebetulan apakah??? bak kata pepatah : Ibarat org mengantuk di sorong bantal - Kecil tapak tangan nyiru kami tadahkan - Pucuk dicita ulam mendatang - tak sangka sama pulak plan kami.... hehe...

Seperti yang dirancang... kitorg pun bergerak ke Tasik Mengkuang Dem kul 5 lebih.. wlwpun kepala aku dah bg signal utk migrain.... takpe sebab tasik tu 5 minit jer dari umah.. huhu..

So, sampai sana.. kami pun jalan2 sambil amik gambar... ramai jugak manusia sambil menikmati ciptaan Allah.. dan bila lihat sesuatu yang cantik tu... mesti la pikir sape Penciptanya... :-)

Jom tengok sape yang kene..... huhu...

Pose syok sendiri... huhu..

-----------

Ni gambar yg diambil Sabtu lepas masa jalan2 kat kampung... ingat nak jalan2 je.. sekali ada view menarik... siap ada bangau2 berterbangan.... banyak pulak tu... maka, aku terus benti kete & amik2 gambau.... budak2 kat situ pun pelik tengok... macam jakun je.... tapi nasib baik plat kete W... kira org bandar masuk hutan la ni... hohoho.. ;-P




-----------

Gambar2 kat bawah ni plak Anisa teringin nak pakai inai.... maka MakTok pun tolong petikkan daun inai, blend, and tempek kat jari jemari dia tu.... sekali Maktok pun lepas gian berinai jugak.... hehe.. Dan aku pun skali skala test skill snap photos yang ala2 gambar jadian... huhu..



that's all for now..... peace!! :-D

"Terima kasih atas nikmat Allah"

p/s: gambar 2 tu terpaksa collage.. kang panjang pulak entry ni....

Tuesday, October 13, 2009

Bantu / Buntu

Salam 'Alaiyk....

Terasa dah lama aku tak membebel kat dlm blog ni... asyik tempelkan gambor yang ala2 jadi tak jadi tu jer... kadang2 kata orang.. photo speaks louder than a word.... apakah??? haha...

Sebelum aku mengarut dengan panjang lebar... aku nak Congrats to Nawal for her enggagement last Saturday... moga Allah permudahkan jalan mereka utk sebuah ikatan yang suci... huhu (terasa baru minggu lepas je aku kawin... dah adik ipar pulak nak ikut jejak langkah..) hehe...

Hmm... beberapa minggu ni, ada sorang kawan cuba utk selesaikan masalah 3-4 segi dia.... biasa la.... dah 3-4 segi ni mesti melibatkan hati & perasaan.... dah naik penat sebenarnya aku ni... ikutkan mmg malas nak ambil 'pot'... tapi memikirkan bila org yg dlm kesusahan memerlukan pertolongan aku.... nak tak nak, terpaksa jugak tlg apa2 yg patut....

Aku dah cuba part aku sedaya mungkin.. even wife dia pun dah call aku citer itu ini & tolong dia selesaikan.... selebihnya terletak pada diri dia sendiri... cuma aku agak sakit telinga bila kawan aku ni masih tak mahu buang jauh2 dengan apa yang dah berlaku... klw nak ikutkan dah setle masalah ni... tapi dia terbawak2 dgn dendam, geram, marah dan sewaktu dengannya...

Sampai 1 tahap, aku cakap kat dia... tak payah la pening2kan kepala dgn pikir perkara2 yg boleh porak perandakan masa depan dia... semua tu bisikan syaitan jer... tapi dia keep saying tak boleh lupakan sepenuhnya... masih ada rasa sayang, geram, marah dll... dah psyco plak aku tengok member aku ni...

Aku jadi buntu nak cakap ape kat dia... nak nasihat lebih2 pun... aku bukan Dr Fadzilah Kamsah ke ape ke... habis2 sangat pun aku cakap dekatkan diri dengan Allah... itupun dah berbuih mulut aku... dan dia pulak sibuk suh aku clarify itu ini... jawab soalan dia yg pelik2... salahkan takdir la... pikir kemungkinan itu ini la... yang bagi aku.. nonsense, rubbish!!!! hmmm... Allah je yang tau... nak je aku cakap lantak ko lah.... buat pening kepala aku jer... tapi as listener & dan ingin memberi advice... aku cuba control gak... masih cuba berlapik dlm memberi jawapan @ cadangan dll...

Aku buntu... nak buat derk je atau nk sound direct jer.. atau tak yah communicate pape lagi dgn dia... serba salah aku jadinya... sbb dia memerlukan seseorang utk share apa yang dia rasa skrg... wlwpun aku rasa dia tak perlu nk pikirkan lagi hal itu since semuanya sudah selesai @ dah ada kesimpulannya tersendiri....

And 1 ayat dia kat aku.. "jgn jemu bercakap dgn aku... sbb aku dah tak ade org lain lg dah nk bercakap"

But... aku tak tau nak cakap ape lagi dah.... hope to get advice / ilham cemana aku nak 'bantu' dia utk stop talking about his problem anymore... betul ke tindakan aku ni..?? am i right???

Wednesday, October 7, 2009

Happy Birthday to You

Wake me up when September ends...
It reaches Oct, 7...
And today it's your day...
It's your birthday.....

Semoga segala impian & harapan menjadi kenyataan...
Dan diberkati Allah sepanjang kehidupan...
Seumur hidup beroleh keberkatan...

"Selamat Hari Lahir Sayang"

video

Tuesday, September 29, 2009

Foto Syawal

Aidilfitri disambut mesra...
Bersama keluarga beraya bersama...
Tiada kata secantik bahasa...
Hanya potret berkongsi rasa...

Satu hari di hari raya
1 Syawal 1430 (Penang)



selepas pulang menziarahi pusara Ayah...


beraya dgn mak..


1 big family (tak termasuk lg 3 family)


1st time Raya Aiman-Asma-Asiah,
bersama keluarga di Malaysia

2 Syawal 1430
Kedah
(bersama family mertua)


Najya & Nijad 5 months already..


me, adik ipar-Hanif, beras-Nazim
(without spek.. hehe)

"termenung ku sendiri...
menanggung rindu tidak menentu...."



.....dan si dia pun datang....

Pulau Pinang


Batu Feringghi




"Candid"

Masjid terapung di Batu Feringghi

(gambar dari Bangi menyusul kemudian..
maybe next entry.....)

Akhir kata dari kami....